משולש החשיפה זה הבסיס של יסודות הצילום. קודם כל כי מדובר בכמות האור בצילום ודבר שני, משולש החשיפה מורכב משלושת המרכיבים העיקריים של הצילום והמצלמה – הצמצם בעדשה, התריס בגוף המצלמה, וה-iso. אבל קודם בואו נבין מה זה בכלל חשיפה בצילום.
חשיפה בצילום
חשיפה (exposure) היא כמות האור הכללית שמגיעה לחיישן הדיגיטלי במצלמה. כמות האור מגיעה משלושה גורמים – הצמצם בעדשה, התריס בגוף המצלמה וה -iso (רגישות החיישן לאור). כל אחד מהם קולט את האור בצורה אחרת ושלושתם ביחד נקראים משולש החשיפה.
מה זה הצמצם?
הצמצם נמצא בעדשה, ניתן לשנות את הגודל שלו (מפתח הצמצם) – ועל ידי כך להכניס יותר או פחות אור דרך העדשה.
צמצם פתוח זה מספר קטן (3.5-5.6) ומומלץ להשתמש בו בתנאי אור חלשים או אם רוצים לקבל רקע מטושטש.
צמצם סגור זה מספר גדול (16,22) ומומלץ להשתמש בו אם רוצים להכניס פחות אור אבל בעיקר אם רוצים לקבל יותר חדות בצילום. הצמצם מסומן באות– F. על חדות וטשטוש בצילום ניתן ורצוי לקרוא בפוסט שמדבר על עומק שדה בצילום.
תריס המצלמה וזמן החשיפה
זמן חשיפה של 30 שניות במצפה הכוכבים בגבעתיים
התריס נמצא בגוף המצלמה. האור נכנס דרכו במהלך הזמן שהוא נפתח ונסגר. זהו זמן החשיפה. מהירות תריס מהירה תכניס מעט אור ( לדוגמה 1/500, 1/250.1/200 השנייה). מהירות תריס איטית תכניס הרבה אור – לדוגמה מ – 1/15 ועד 30 שניות שלמות (מסומן בגרשיים).
בצילום הזה, התריס היה פתוח במשך 30 שניות שלמות, ולכן זה נראה כאילו התמונה צולמה באור יום. תמיד יש אור, גם בלילה אפל במכתש רמון, השאלה היא כמה זמן תריס המצלמה היה פתוח.
iso- רגישות החיישן לאור
ה iso קובע את מידת רגישות חיישן המצלמה לאור. את האיזו מעלים כאשר רוצים לצלם במהירות תריס מהירה ואין מספיק אור.בצילום באור יום מגדירים iso נמוך, 100 או 200. בתאורת של בית מעל את ה-iso ל-800 או 1600. במקומות ממש חשוכים ממשיכים להעלות את האיזו ל-3200 או אפילו 6400. ככל שה-iso גבוה יותר ייכנס יותר אור לחיישן המצלמה. .
סוגי החשיפות

ישנן שלושה סוגים של חשיפות

חשיפת נורמל
כאשר האינדיקציה של סקאלת החשיפה נמצאת באמצע. חשיפת נורמל אמורה להיות החשיפה הנכונה של הצילום. כלומר כמות האור נכונה. הצילום לא בהיר מדי ולא כהה מדי. זה לא אומר שהחשיפה הנכונה היא גם החשיפה הרצוייה. לפעמים חשיפת חסר או חשיפת ייתר עדיפות. בכל מקרה תמיד כדאי להתחיל בחשיפת נורמל. חשיפת נורמל טובה בדרך כלל אור רך כמו יום מעונן או צל.
חשיפת חסר
כאשר הסמן נמצא בצד שמאל השלילי של הסקאלה. בחשיפת חסר התמונה מקבלת פחות אור והתמונה מתכהה. חשיפת חסר טובה לתנאי תאורה ניגודיים, כגון- אור שמש, אור וצל וצילום לילה.
חשיפת יתר
כאשר הסקאלה נוטה לכיוון ימין זה אומר שיש יותר מדי אור. חשיפת יתר טובה לתנאי תאורה חלשים, כאשר יש צורך להכניס הרבה אור.
חשיפה במצבי הצילום השונים
במצבי הצילום אוטומטיים או חצי אוטומטיים (עדיפות צמצם, עדיפות תריס, פרוגרם וכמובן אוטומט מלא) המצלמה דואגת שהחשיפה תהיה נכונה. במצבים חצי אוטומטיים כגון עדיפות צמצם, עדיפות תריס ו-program ניתן לשנות את החשיפה באמצעות כפתור פיצוי חשיפה.
במצב צילום ידני מלא, אנחנו צריכים לדאוג לחשיפה נכונה, או לחשיפה מתאימה יותר, אם זה מה שאנחנו רוצים. במצב צילום ידני מלא אנחנו דואגים שכמות האור תהיה נכונה על ידי שינוי הצמצם, התריס או האיזו לפי כמות האור שיש בסיטאציה המצולמת. על מצב ידני "נדבר" פעם אחרת.